Поздравителна реч по случай 22 март- празник на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“

Нед, 21.03.2021

Поздравителна реч по случай 22 март- празник на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“

Уважаеми колеги, скъпи ученици,

Обръщам се към всички вас – тези, които бяхте, сте и ще бъдете част от нашата малка, но сплотена общност. Днес, на 22 март, отбелязваме празника на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия. На тази дата преди 149 години е роден архитект Георги Козаров – патрон на нашето училище.

Днес е и най-цветният от всички дни – Първа пролет. Може би не е случайно, че училищният празник съвпада с първия ден на пролетта. Това е ден на надеждата, на новото начало. Знам, времето е трудно, но това е още една причина да сплетем ръце, за да се справим заедно с проблемите, пред които сме изправени.

Някога, преди 62 години, не е било по-лесно. И тогава учители и ученици е трябвало да преодолеят толкова трудности, да направят и невъзможното, за да положат основите на едно от най-успешните сливенски училища в областта на професионалното образование. И не само това: за една година с общи усилия и много доброволен труд учители и ученици се включват в строежа на триетажната училищна сграда и продължават, докато се оформи цялата училищна база. И съвсем заслужено през учебната 1964 – 65 година училището е обявено за национален първенец. Това са само 5 години. 5 години, през които нашите основатели са успели от кота нула да стигнат до върха.

Днес ние, днешните учители и възпитаници на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“, продължаваме да следваме пътя, начертан от нашите основатели, както и светлия пример на патрона на гимназията архитект Георги Козаров.

Професионалното обучение се реализира в партньорство с Камара на строителите в България (КСБ), Камара на инженерите по геодезия (КИГ), Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и Камара на архитектите в България (КАБ), както и водещи фирми в сферата на строителството и геодезията като „Кнауф България“ ЕООД, „Мегахим“АД, „Хенкел България“ЕООД, „Винербергер България“ ЕООД, „Tarkett” и „Трансгео“ ЕООД.

През изминалата година обновихме и отворихме врати с нови кабинети, оборудвани с иновационни технологии. Бяхме едни от първите, започнали обучение в дистанционна среда с платформата Microsоft Teams, а в процеса на работа изготвихме виртуална библиотека с учебни материали, която предоставихме и на други колеги с цел непрекъснат учебен процес и успешно завършване на учебната година.

Обликът на съвременния специалист е немислим без задълбочени дигитални знания и умения. СПГСГ има осигурени лицензи за работа с програмните продукти AutoCAD, Civil 3D, Revit, TGCad, TPlan, ArchiCad, Building Manager и др., затова професионалното обучение в нашата гимназия се провежда от подготвени специалисти в съвременно обзаведени и оборудвани компютърни кабинети и лаборатории. Това осигурява висока конкурентна способност на пазара на труда на успешно придобилите професионална квалификация ученици.

Дори и в този момент в училището кипи усилен труд – обновяват се още 2 кабинета, като единият е по проект „СТЕМ“ мейкър спейс в областта на строителството и геодезията.

Скъпи родители, в днешните трудни дни ние разчитаме на вас – без вашата подкрепа не бихме се справили успешно с предизвикателството на обучението в електронна среда. Нашата обща цел е изграждането на едно силно и образовано поколение. Затова този светъл ден е и ваш. Нека заедно, ръка до ръка, покажем, че за истински силните и мотивираните няма невъзможни върхове.

С пожелание за здраве, сила и успехи по нелекия път към знанието.

Инж. Красимир Георгиев

Директор на СПГСГ "Арх. Георги Козаров"

Снимки

11.084 ms. | 4.00 MB