Битката при Каймакчалан

Сря, 28.09.2016

Битката при Каймакчалан е една от битките на Солунския фронт през Първата световна война. В нея участват Кралство Сърбия и царство България. Битката остава в историята с огромните жертви, които дават двете държави и с необичайната надморска виксочина на която е водена.

Битката се води между 12 и 30 септември 1916 г. Между 26 и 30 септември върхът мени притежанието си няколко пъти, докато не е пленен от сърбите изцяло на 30 септември.В тази епопея българската армия дава следните жертви: загинали 1876 войници, 51 офицери, ранени 5941 войници и 126 офицери. Загубите на 11 Сливенски полк, гръбнакът на българската отбрана на върха е 29 офицери, 529 войници1 ранени над 2000 души.

В стратегически аспект битката не е голям успех за Антантата поради настъпващата зима, която прави невъзможно по-нататъшното настъпление.

Днес там има малка църква на връх Пророк Илия, изграден е паметник на загиналите бойци. Сръбските загинали са погребани в сръбското военно гробище в Солун. След войната сърбите правят сръбска костница, в която полагат изровените кости на българските войници, погребани в района, обявявайки ги за сърби.

Навръх Деня на независимостта на България македонски вандали организирано счупиха паметника на загиналите бойци на връх Каймакчалан. Това става след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

В град Сливен бе отбелязана 100 годишнината от битката при Каймакчалан с факелно шествие по булевард „Цар Освободител” и поднасяне на цветя и венци пред паметника „Орлето” .

Във факелното шествие участваха и ученици от СГСГ „Арх. Георги Козаров” гр. Сливен, които поднесоха цветя в знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България по време на Първата световна война.

Снимки

10.865 ms. | 2.00 MB